Bent u Nederlander en wilt u een vakantiewoning of tweede huis in België kopen (en verhuren…)? Dan kan dat een uitstekende investering zijn. Al helemaal wanneer u de aanschaf ervan met uw eigen geld financiert. Over de waarde van een tweede woning in België hoeft u namelijk zowel in Nederland als in België in principe geen inkomstenbelasting te betalen. U kunt bovendien – nu de vermogensrendementsheffing sinds januari 2017 niet meer standaard 1,2 procent bedraagt – jaarlijks flink wat geld besparen op de afdracht van uw vermogensbelasting: wanneer u over een behoorlijk vermogen beschikt en een ‘serieuze’ vakantiewoning aanschaft, neemt uw vermogen officieel niet toe (maar uw bezit wel!), waardoor u al snel vele duizenden euro’s per jaar minder afdraagt aan de fiscus.

De aanschaf van een vakantiewoning wordt overigens fiscaal nog aantrekkelijker wanneer u de woning (of de appartementen daarin…) goed kunt verhuren: in België hoeft u als Nederlander in principe (!) geen belasting te betalen over de huurinkomsten uit uw tweede woning*. Nota bene! Als Nederlands belastingplichtige moet u in het land waar uw tweede woning staat wel altijd aangifte voor de inkomstenbelasting doen als u huurinkomsten heeft ontvangen (het kan dan zijn, dat u – net als een Belgisch belastingplichtige – toch belasting moet betalen over de kale huurinkomsten, minus de onroerende voorheffing).

Tot slot: elke Belgische gemeente kan een belasting op tweede verblijven heffen…** Kort en goed, het is hoe dan ook verstandig wanneer u zich goed laat informeren over de fiscale aspecten van zowel de aankoop als de verhuur van uw vakantiewoning. Wij kennen (tweetalige) fiscalisten die u kunnen helpen. Neem hiervoor contact met ons op >>

*Bron: Elsevier 04-03-2017
**www.notaris.be

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.